Thursday, October 23, 2014

Jeruk Mangga Asam Boi


| Jeruk Mangga Asam Boi | Ehem-ehem! Assalamualaikum.  Semalam kan alkisah cutinya hari Deepavali seMalaysia.  Liz pun tak buat apa sangat dekat rumah.  Jadi keluar bawa mak liz ke pasaraya. Dan pasaraya mana lagi kalau bukan ke TF Kuala Lipis.  Dah lah kerja pun sebagai Human Resources dekat sini, cuti pun shopping dekat sini.  Takpa-takpa sebab suka duka pahit manis banyak sangat dekat sini.

Selain tu, yang best nya bila harga-harga promosi barang-barang kita lah over excited nak beli.  Duit pun banyak mengalir dekat tempat kerja. Asal nak balik je lalu dulu bahagian supermarket line. Ateee ada je nampak benda yang terliur nak beli.

Jadi misi nya semalam, adeh tercerita panjang lebar benda lain pula.  Liz buat Jeruk Mangga Asam Boi!

Bahan-bahan:
Mangga muda
Asam Boi
Cili Api Merah/Hijau (Baru syiok warna warni)
Gula
Garam

Cara-cara:
Hiris dulu mangga tu dalam bekas. Keringkan tau buah tu. Tak mo ada air-air.
Lepas tu letak gula 2 sudu dan garam secukup rasa. Sebab gula garam ni akan berair dengan buah ni nanti.
Kemudian tabur lada-lada tadi.
Lepas tu letak lah asam boi tu. Godel-godel hah simpan letak dalam botol.




4 comments:

Mummy MM said...

Nice sharing. Trending sekarang nie.

Liyliz said...

Ini pn da hbs. Nk kne bt lg.

Lieya Von Jay said...

aduh dapp tu,, terliur plak tgkk

Nadia Johari said...

buatkan tuk akk..akk mls nak buat..hahaa