Monday, May 14, 2012

Kacang Botol


Agak-agak nak cita hal apa kan? Mestilah pasal makanan. Wah lama juga tak update hal masakan ni .. Sorry lah kat kawan-kawan yang duk tanya hari-hari masak apa tapi liz jawab mami masak! Seriously malas sangat minggu lepas, entah lah kenapa.  Selalu nya jadi malas masak sebab selera makan kurang. Eh tak juga, kadang-kadang sebab tak tahu nak masak apa, kadang-kadang tak tahu nak makan apa dan kadang-kadang tada alasan. :) NGee ~~



Tengok gayanya tu macam masak apa? Ni goreng berlada kunyit. Ni sumber ambil dekat rumah sebelah je, pinjam sekejap nak wat lauk. Haha! Ni ambil dekat rumah makcik saudara. Mudah kan tak payah nak beli. Sedap sangat lagi-lagi kalau letak kunyit tu bebanyak sikit. Kalau kat kedai selalunya letak ikan bilis, liz tak suka ikan bilis. So kalau nak makan apa yang berhajat dengan selera kat tekak sendiri apa susah, dapur kan ada. Memang untunglah bakal-bakal yang kat luar tu. 


Dah makan-makan kena lah tahu khasiat dia sikit. Baru lah nanti boleh jadi ibu yang berilmu. hihi. Banyak perkataan yang kena kecilkan nampak gayannya post kali ni.



Khasiat Kacang Botol 
  • kacang botol muda mempunyai banyak kalsium,besi dan vitamin A.
  •  mempunyai banyak protein. 
  •  daunnya mempunyai 5-7% protein, vitamin A, vitamin C dan garam galian. 
  •  kandungan asid amino kacang botol adalah sama dengan kacang soya. 
  • kacang botol dapat mengubati serangan demam campak. 
  •  akar kacang botol dapat mengubati penyakit vertigo. 
  • air bancuhan daun kacang botol dapat digunakan untuk mencuci mata yang bengkak dan bisul yang bernanah. 
  • daun kacang botol ini juga boleh dimakan untuk mengubati ulser kulit. 
  • mengandungi 30% kandungan karbohidrat.
copy paste dari sumber ini :

haha jangan mata yang bengkak jadi buta sudah lah. yang pasti ramai pergi jumpa doktor nya tiada dah nak pakai petua gini. 

1 comment: